- STOWARZYSZENIE KELNERÓW POLSKICH -
O Stowarzyszeniu
Członkowie
Kurs Kelnerski
Mistrzostwa
Partnerzy
Aktualności
Kontakt
- Zaawansowany Kurs Kelnerski -
1. Sugestywna sprzedaż
2. Zachowania kelnera podczas obsługi gościa
Sposób obsługi konsumentów o różnych cechach psychologicznych
Zachowanie się personelu w sytuacjach trudnych i konfliktowych oraz w momencie natężonego ruchu
3. Charakterystyka systemów kelnerskich
System zespołów specjalistycznych
System brygadowy
System indywidualny
System zespołowy w powiązaniu z samoobsługą
4. Serwis francuski, serwis zupy z kubka, serwis tortu
5. Napoje alkoholowe i bezalkoholowe, sposoby ich podawania
Wyposażenie barów i bufetów
Rodzaje napojów bezalkoholowych
Rodzaje napojów alkoholowych
6. „Room service” – technika pracy kelnera
Organizacja pracy i obsługi „room – service”
Sprzęt i urządzenia wykorzystywane w dziale room-service
Charakterystyka obowiązków kelnera hotelowego:
Przyjmowanie zamówień przez telefon
Zasady obsługi gościa w pokoju
Sposoby realizacji zamówień
Sprzątanie z pokoju i pięter
Zasady rozliczeń z gościem
7. Śniadania
Nakrycie stołu do śniadań
Techniki podawania śniadań
8. Serwowanie wina, dekantacja
Co to jest wino?
Historia i kultura wina
Klasyfikacja i typologia win
Rodzaje najpopularniejszych szczepów winogron
Przechowywanie wina
Dobór win do potraw
Dobór kieliszków do wina
Serwowanie wina
Serwowanie wina musującego