- STOWARZYSZENIE KELNERÓW POLSKICH -

- Warsztaty kelnerskie z serwisu specjalnego w Rydułtowach na Śląsku -

Tematem warsztatów było flambirowanie. Prowadzący rozpoczęli od krótkiego wykładu: co to jest flambirowanie, czemu służy i kto je wykonuje. Zademonstrowali jak odpowiednio posługiwać się sztućcami. Uczniowie wysłuchali lekcji o odpowiednim wysmażeniu mięsa oraz jak należy traktować owoce przy takim serwisie.

Flambirowane były takie produkty jak: rostbef wołowy, polędwiczki wieprzowe, banan, ananas, naleśniki. Pokazano mnóstwo przykładów dekoracji talerza i podsatwowych sosów przygotowywanych przy flambirowaniu owoców.
Grupa uczniów przystąpiła do zajęć praktycznych. Wszyscy obejrzeli prezentację przeprowadzoną przez Piotra, a najodważniejsi wykonali ćwiczenia pod okiem prowadzących. W tym spotkaniu nie zabrakło ważnych osób m.in. dyrekcji szkolnej oraz nauczycieli przedmiotów zawodowych. Dziękujemy serdecznie za możliwość zaprezentowania się na forum szkoły.