- STOWARZYSZENIE KELNERÓW POLSKICH -

- Sukces naszej Adriany w IV Krakowskim Biegu Kelnerów -

18 kelnerów z 15 restauracji z Małopolski, ale także z województwa Śląskiego i województwa Dolnośląskiego wzięło udział w IV Krakowskim Biegu Kelnerów, który odbył się 5 listopada w Hali Expo Kraków.

Kelnerzy sprawdzali swoje umiejętności w czterech konkurencjach. Pierwszy etap rywalizacji polegał na klasycznym nakryciu stołu dla czterech osób (do lunchu lub kolacji) w trakcie której sprawdzano obycie kelnerskie
i znajomość etykiety. O przyznawanych punktach decydowały szczegóły, ważna była odległość kieliszków, a nawet wysokość ułożonych serwetek.

Później kelnerzy przeszli do konkurencji zręcznościowych. Czekał na nich specjalny tor przeszkód przygotowany wewnątrz hali Expo Kraków. Rywalizujący musieli w jak najkrótszym czasie zebrać ze stolików elementy zastawy (kieliszek, sztućce, kwiaty), a przy tym poruszać się z gracją i co najważniejsze- niczego nie stłuc. Ostatni warunek był najtrudniejszy do spełnienia, dlatego nie obyło się bez rozbitych kieliszków.

Następnie odbyła się niezwykle widowiskowa konkurencja, czyli próba pobicia rekordu świata w liczbie kieliszków utrzymanych w jednej dłoni. Najlepszy okazał się kelner Jarosław Jakimowicz, który zdołał utrzymać 29 kieliszków co jest rekordem Krakowa w tej dyscyplinie.

Ostatnia z rozgrywek, która miała wyłonić zwycięzcę całej imprezy odbyła się na deptaku przed halą Expo Kraków. W niej oprócz zręczności liczyła się szybkość. Zadanie polegało na wyścigu kelnerów trzymających 
w lewej dłoni dwa talerze a na nich jajko. W tej konkurencji zdecydowaną przewagę nad kelnerami w spódnicach mieli panowie.

W każdej dyscyplinie była ogromna konkurencja na bardzo wysoki poziomie.

Na drugim stopniu podium całych zawodów stanęła Adriana Gajek, nasz przedstawiciel regionu śląskiego, reprezentująca Zajazd Hetman w Lgocie Murowanej k/Kroczyc, która przyjeżdża na zawody co roku.

Organizatorami 4 edycji Krakowskiego Biegu Kelnerów były: firma Targi w Krakowie Sp. z o.o., Krakowska Szkoła Restauratorów oraz firma Gastroinfo Zbigniew Kurleto.