- STOWARZYSZENIE KELNERÓW POLSKICH -
O Stowarzyszeniu
Członkowie
Kurs Kelnerski
Mistrzostwa
Partnerzy
Aktualności
Kontakt
- Podstawowy Kurs Kelnerski -
1. Organizacja zakładów gastronomicznych
Typy zakładów gastronomicznych
Wyposażenie Sali Konsumenckiej
Układ funkcjonalny zakładów gastronomicznych
2. Organizacja pracy na stanowisku Kelner
Systemy i formy obsługi kelnerskiej
Kultura osobista i etyka zawodowa kelnera
Ubiór i wyposażenie zawodowe kelnera
3. Przygotowanie sali do obsługi gości
Nakrycie stołu obrusem / rodzaje, dobór i zmiana
Serwetki / rodzaje i sposoby ich formowania
Zastawa stołowa / nakrywanie stołu
4. Technika serwowania potraw i napojów
Zasady ogólne serwowania i podawania uwzględniające czynności wykonywane z lewej i prawej strony konsumenta
Technika noszenia zastawy stołowej ( tace, talerzyki, półmiski, sztućce )
Zasada zbierania naczyń ze stołu
Technika dokrywania sztućców do poszczególnych dań w obecności gościa
Technika i zasady podawania przekąsek, zup, dań głównych i deserów
Rodzaje serwisów – metoda niemiecka / francuska / angielska / rosyjska ze szczególnym omówieniem metody francuskiej wraz z ćwiczeniami praktycznymi
5. Napoje alkoholowe i bezalkoholowe, sposoby ich podawania
Wyposażenie barów i bufetów
Rodzaje napojów bezalkoholowych
Rodzaje napojów alkoholowych
6. Zasady rozliczania się z gościem