- I Ogólnopolskie Mistrzostwa Kelnerów -
Zasady konkursu są dokładnie omówione w regulaminie konkursu . Poniżej najważniejsze postanowienia:
Uczestnikami Konkursu, mogą być wyłącznie pełnoletnie osoby fizyczne wykonujące zawód kelnera od co najmniej 3 lat, udokumentowane zaświadczeniem o zatrudnieniu.
Warunkiem wzięcia udziału w Konkursie jest wypełnienie Formularza zgłoszeniowego oraz poprawne udzielenie odpowiedzi na test wielokrotnego wyboru wraz z dwoma pytaniami stanowiący załącznik nr 1 do Formularza zgłoszeniowego w terminie do dnia 15.12.2017.
Zgłoszenie wraz z wypełnionym testem kwalifikacyjnym należy dostarczyć do siedziby Organizatora lub przesłać zeskanowane dokumenty na adres e-mail: mk@centrumkulinarne.com.pl
Do pobrania: Formularz i test kwalifikacyjny
I Etap kwalifikacji:
Wyłonieni przez Organizatora podczas kwalifikacji Uczestnicy wezmą udział w II etapie Konkursu obywającym się w dniu 16.01.2018 r. w Centrum Kulinarnym w Chorzowie, ul. Adamieckiego 8 o godz. 9.00.
Spośród zgłoszeń i testów, Komisja Konkursowa powołana przez Organizatora wyłoni do dnia 22.12.2017 r. - 12 Uczestników.
II Etap eliminacji:
Podczas II etapu Konkursu Uczestnicy będą brali udział w zadaniach konkursowych składających się z:
a. Części teoretycznej
b. Części praktycznej, obejmującej:
- Serwis francuski;
- Serwis angielski (w tym: w szczególności filetowanie ryb i owoców);
- Serwis wina;
III Etap - Finał:
W finale weźmie udział 6 Uczestników z najwyższą liczbą punktów wyłonionych przez Komisję Eliminacyjną po II etapie. III etap Konkursu – finał, odbędzie się podczas Gastrosilesia/ FOOD SHOW w Międzynarodowym Centrum Kongresowym (MCK) w dniu 13.03.2018r. o godzinie 10.00.
Nad prawidłowością przebiegu finału Konkursu czuwać będzie powołane przez Organizatora profesjonalne Jury, w którym zasiadać będą:
Maciej Dobrzyniecki, Prezydent Założyciel Akademii Gastronomicznej w Polsce, polski przedsiębiorca, wiceprezes zarządu Business Centre Club, konsul honorowy Królestwa Hiszpanii.
Szymon Kohut, Mistrz Kelner. Pomysłodawca, założyciel i właściciel Krakowskiej Szkoły Restauratorów, organizator licznych kursów i szkoleń branżowych HoReCa na terenie Krakowa i Polski. Trener z zakresu sztuki restauracyjnej, marketingu w gastronomii i innych. Główny organizator Krakowskiego Biegu Kelnerów.
Bernard Sitarski, Vice Prezes Stowarzyszenia Kelnerów Polskich, wykładowca i współtwórca projektów szkolenia kelnerów pod patronatem ośrodków zajmujących się kształceniem pracowników z branży gastronomicznej w Polsce, pasjonat sztuki serwowania i doboru win, współtwórca programów szkoleniowych w zakresie Kelner – Sommelier i realizator szkoleń.
Bogdan Migas, czołowy polski sommelier. Prowadzi szkolenia z zakresu win, współpracuje z Urzędem Rady Ministrów, Business Center Club oraz obsługuje imprezy z udziałem najwyższych władz państwowych w Pałacu Prezydenckim. Uzyskał dyplom wydany przez prezydenta Międzynarodowej Federacji Sommelierów. Prowadził salon z winami dla jednej z największych firm winiarskich w Polsce.
Rafał Adamek, Mistrz Polski Baristów, certyfikowany barista SCAE, uczestnik Mistrzostw Świata Baristów 2006 r. Berne, uczestnik Drużynowych Mistrzostw Europy Moskwa 2007 r., drugie miejsce w Konkursie Coffee Flair Challange 2008 r. Triest, certyfikat autoryzowanego trenera Procaffe w Polsce, brand Ambasador marki Bristot w Polsce.
Artur Grzęda, Członek komisji egzaminacyjnej Izby Rzemieślniczej Małej i Średniej przedsiębiorczości w Katowicach, Menadżer HoReCa w firmie Weindich.
Podczas finału Konkursu Uczestnicy wykonają zadania praktyczne obejmujące:
- Serwis angielski - flambirowanie potraw i owoców;
- Serwis angielski - tranżerowanie owoców morza;
- Dekantację wina.
Finał z cennymi nagrodami odbędzie się już 13.03.2018 w MCK w Katowicach podczas największego wydarzenia gastronomicznego Gastrosilesia/Food Show.
Miejsce I – nagrody w postaci:
- Srebrnej tacy Mistrza Kelnerów Polski
- Tytułu i certyfikatu: Mistrz Kelnerów Polski 2018 r.
- Voucher Centrum Kulinarnego na wybrane szkolenie do zrealizowania w wybranym terminie o wartości 250 zł brutto.
- Kursu sommelierskiego o wartości 300 zł brutto, realizowany w centrum kulinarnym w wybranym terminie
Miejsce II– nagrody w postaci:
- Srebrnej tacy Mistrza Kelnerów Polski
- Tytułu i certyfikatu: V-ce Mistrza Kelnerów Polski 2018 r.
- Kursu sommelierskiego o wartości 300 zł brutto, realizowany w centrum kulinarnym w wybranym terminie
- Voucher Centrum Kulinarnego na wybrane szkolenie do zrealizowania w wybranym terminie o wartości 200 zł brutto.
Miejsce III – nagrody w postaci:
- Tytułu i certyfikatu za zajęcie III miejsca w konkursie
- Tytułu i certyfikatu za zajęcie III miejsca w konkursie
- Voucher Centrum Kulinarnego na wybrane szkolenie do zrealizowania w wybranym terminie o wartości 150 zł brutto.
Więcej szczegółów znajduję się w regulaminie.
Nie czekaj! Wypełnij formularz zgłoszeniowy, rozwiąż test i wyślij na adres: mk@centrumkulinarne.com.pl