- STOWARZYSZENIE KELNERÓW POLSKICH -

- Finał I Ogólnopolskich Mistrzostw Kelnerów -

Podczas V edycji Gastrosilesia, jednego z najważniejszych wydarzeń w sektorze HoReCa w Polsce, mieliśmy zaszczyt zorganizować wspólnie z Weindich Sp.j. właścicielem Centrum Kulinarnego w Chorzowie Finał I Ogólnopolskich Mistrzostw Kelnerów w dniu 13 marca 2018 roku. Sześciu kelnerów przystąpiło do trzech konkurencji:
1) przygotowanie metodą angielską flambirowanego steka wołowego (medium rare) 
2) serwis czerwonego wina łącznie z dekantacją
3) tranżerowanie homara w obecności gościa

Nad całością czuwało szanowne grono Jury w składzie:
Bogdan Migas (Przewodniczący Jury, czołowy Polski sommelier),
Bernard Sitarski (Vice - Prezes Stowarzyszenia Kelnerów Polskich),
Szymon Kohut (Mistrz Kelner, pomysłodawca, założyciel i właściciel Krakowskiej Szkoły Restauratorów)
Artur Grzęda (Członek komisji egzaminacyjnej Izby Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej przedsiębiorczości w Katowicach, Menadżer ds. HoReCa w Weindich Sp. J.)

I miejsce: tytuł I Mistrza Kelnera Polski wraz z złotą tacą otrzymała Pani Lucyna Stępień z Kielc.
II miejsce: tytuł Vice Mistrza waz ze srebrną tacą otrzymał Pan Michał Lapczyk z Cieszyna.
II miejsce: brązowa tacę otrzymał Pan Sylwester Ochman z Cieszyna.

Wielkie podziękowania należą się Sponsorom, którzy wsparli nas niezmiernie w wieloetapowej organizacji Ogólnopolskich Mistrzostw Kelnerów:

Hala MAKRO z Katowic,
Browar Zamkowy z Raciborza ,
Herbaty Richmont,
Combi,
Coffy Bar Academy,
Wine Direct – Partner Center,
Turmag,
Duni,
Monin,
Lazar,
Winnica Srebrna Góra,
Hotel piaskowy z Pszczyny,
Restauracji Kameralna z Pszczyny,
Wheel whood,
Rojek Decor