- STOWARZYSZENIE KELNERÓW POLSKICH -

- O Stowarzyszeniu -

Łączy nas pasja i wspólny cel: reaktywowanie zdewaluowanego na przestrzeni ostatnich lat wizerunku kelnera. Kontynuujemy przedwojenne i międzywojenne tradycje zachowując dobre obyczaje i zasady etyki.

Stowarzyszenie stwarza swoim członkom warunki do wymiany poglądów i opinii. Pomagamy w zdobywaniu i doskonaleniu wiedzy. W dalszym etapie uszczegóławiamy i porządkujemy zasady obsługi konsumenta wzorując się na naukach dawnych mistrzów, logice i dzisiejszych warunkach ekonomicznych panujących w restauracjach.

Mamy w swoim gronie Mistrzów Kelnerów i młodych adeptów. Specjalizujemy się w różnych dziedzinach obsługi konsumenta, m.in. bankiety, room-service, serwis specjalistyczny. Wspieramy się opinią naszych przyjaciół - Członków Honorowych:  Konstantego Kalety i Bogdana Migasa

Odwiedzając szkoły rozmawiamy z nauczycielami zawodów gastronomicznych, wymieniamy się opiniami i doświadczeniami. Prowadzimy kursy kelnerskie dla uczniów i dla nauczycieli.

Prowadzimy kursy kelnerskie dostosowując program do życzeń uczestników. Przeprowadzamy indywidualny egzamin na Mistrza Kelnera. Organizujemy konkursy kelnerskie dla kelnerów pracujących i uczących się. Współpracujemy z przedstawicielami firm gastronomicznych i z lokalnymi mediami.

Na życzenie restauratorów przeprowadzamy ocenę jakości obsługi. Doradzamy, podpowiadamy, ukazujemy możliwe działania naprawcze.

Informujemy iż, Stowarzyszenie Kelnerów Polskich nie ma nic wspólnego z działalnością: ''Mistrzowska Szkoła Kelnerów Polskich''

- Aktualności -

Światowy Dzień Kelnera - podsumowanie

czytaj >>>

Mistrzostwa Młodych Kelnerów Siedlce 2017 - relacja

czytaj >>>

Dzień Kelnera

Piotr Borecki zasiądzie w komisji podczas organizowanego w Gliwicach "Światowego Dnia Kelnera"

czytaj >>>

Zebranie Zarządu SKP

13.03.2017 w Lublinie odbyło się Zebranie dotyczące zmiany Członków Zarządu Stowarzyszenia.

czytaj >>>

< Poprzednie      Strona 10 z 23       Następne > 

 

- Kurs Kelnerski -

Mamy możliwość korzystać z lokali gstronomicznych w celu prowadzenia szkoleń. Mozliwy jest dojazd do uczestników na terenie całej Polski. Poniżej prezentujemy przykładowe programy nauczania międzywojennej i powojennej sztuki kelnerskiej. Jesteśmy w stanie dostosować program do już posiadanej wiedzy i doświadczenia uczestników. 

Podstawowy Kurs Kelnerski skierowany jest do osób, które chcą podjąć pierwszą pracę na stanowisku kelnera. Zademonstrujemy jak wygląda praca kelnera, wyjaśniając ubiór, postawę, zachowanie. Choć nikt nie urodził się z tacą, każdy jest w stanie nauczyć się nakrywać stół, nosić zastawę szklaną i porcelanową, witać gości, przyjmować zamówienie, serwować w prosty sposób dania i napoje.

>>>Szczegółowy program: Podstawowy Kurs Kelnerski - I stopnia

 

Zaawansowany Kurs Kelnerski przygotowany jest dla osób chcących podnieść swoje kwalifikacje zawodowe do pracy w restauracjach średniej klasy. Szczególne zachowanie zasad obsługi kelnerskiej, wpływa na estetykę pracy i wrażenie wywierane na gościach. Zapraszamy uczniów i absolwentów oraz pracujących kelnerów do zwiększenia swojej wiedzy i sprawdzenia się w praktyce pod okiem doświadczonych kelnerów.

>>>Szczegółowy program: Zaawansowany Kurs Kelnerski - II stopnia

 

Wszystkich pasjonatów sztuki kelnerskiej zapraszamy na Specjalistyczny Kurs Kelnerski, czyli serwis specjalny w wykonaniu mistrzów kelnerskich. Jeśli każdy gest, każdy ruch wykonasz z niezwykłą starannością i estetyką, dzieło Twojej pracy może wzruszyć i zachwycić. Ale proszę pamiętać, że w sztuce najważniejsza jest pasja w tworzeniu rzeczy najdoskonalszych.

>>>Szczegółowy program: Specjalistyczny Kurs Kelnerski

 

Po każdym kursie uczestnik otrzymuje certyfikat potwierdzający ukończony kurs kelnerski z zaznaczeniem stopnia zaawansowania, pieczątką i podpisem Prezesa Zarządu SKP, zgodny z poniższym wzorem.
Zapytania prosimy kierować poprzez formularz w zakładce kontakt.

Kurs Kelnerski Kurs Kelnerski Kurs Kelnerski

- Mistrzostwa -


Organizujemy konkursy w szkołach gastronomicznych i podczas regionalnych imprez. Największym wydarzeniem są Mistrzostwa Młodych Kelnerów, podczas których uczniowie mierzą swoje praktyczne umiejętności reprezentując swoją szkołę.

Nasze imprezy są okazją dla każdego:
uczestnicy prezentują się przed potencjalnymi pracodawcami w rywalizacji o I miejsce i wspaniałe nagrody rzeczowe, 
restauratorzy znajdują "perełki", które z chęcią zatrudniają w swoich lokalach,
- sponsorzy prezentują swoją firmę, występuję jako specjaliści w danej dziedzinie, zwiększają świadomość marki w społeczeństwie.

Nie robimy tego sami. Szkoły i restauracje przygotowują wspaniałe aranżacje imprez. Jesteśmy wdzięczni wszystkim którzy pomogli nam w naszych przedsięwzięciach. Mamy wielką radość i satysfakcję, że możemy wspólnie propagować zawód kelnera, że robimy coś więcej niż nasza codzienna praca. 




Mistrzostwa Młodych Kelnerów - Siedlce 2018

  


Mistrzostwa Młodych Kelnerów - Siedlce 2017

     

Członkowie

Michał Chabior Prezes

Wykształcenie: średnie techniczne,

Kilkunastoletnie doświadczenie w zawodzie kelner,

Praca w pięcio i cztero gwiazdkowych Hotelach, między innymi Hawaii Grand Hotel Cypr*****, stanowisko: kelner "A",

Ukończony kurs Menadżer Gastronomi,

Sukces życiowy: zajęcie III miejsca na Mistrzostwach Polski Kelnerów 2009r Warszawa,

Doświadczenie w organizacji Cateringów i imprez plenerowych,

Pasjonuje się florystyką i wystrojem wnętrz, odzwierciedleniem tego są liczne dekoracje sal i stołów na bankiety, których jestem współorganizatorem.

Anna Łubnicka-Skurak Skarbnik

Kilkunastoletni staż pracy w gastronomii,

Ukończone szkolenia barmańskie, kelnerskie, z zakresu kultury piwnej,

Zawodowy sukces: wyróżnienie w Mistrzostwach Kelnerów Lubelszczyzny,

Zainteresowania: sztuka kelnerska.

Bogdan Migas Członek Honorowy

Czołowy polski sommelier. Podchodzi do swojej pracy z wielką pasją i zaangażowaniem. Regularnie podrózuje poznając wina, które nie są dostepne na polskim rynku. Pracował na stanowisku kelnera w hotelu Novotel w Warszawie, gdzie rozpoczął pierwszą pracę w restauracji jako sommelier. Prowadzi szkolenia z zakresu win, współpracuje z Urzędem Rady Ministrów, Business Center Club oraz obsługuje imprezy z udziałem najwyższych władz państwowych w Pałacu Prezydenckim. Pisuje artykuły do pisma Hotele Infoserwis na temat światowych win.

Absolwent kursów barmańskich i sommelierskich. Ukończył szkoły o kierunkach "organizacja i techniki usług gastronomicznych" oraz "Hotelarstwo i gastronomia". Uzyskał dyplom wydany przez prezydenta Międzynarodowej Federacji Sommelierów. Prowadził salon z winami dla jednej z największych firm winiarskich w Polsce. 

Konstanty Kaleta Członek Honorowy

Wybitny kelner swoje pierwsze szlify rozpoczął w latach 50' poczynając od lokali Smakosz i Rarytas. Wtedy właśnie rozpoczął okres swojej wspaniałej kariery kelnerskiej. Przeszedł gruntowne szkolenie ucząc się od ówczesnych mistrzów przedwojennej sztuki kelnerskiej. Był odpowiedzialny nie tylko za obsługę gości, ale również za rozliczanie kuchni, bufetów i kelnerów. Potem pracował w najwyższej klasy lokalach tamtej Warszawy, m.in. Melodia, Jeleń, Dzik, Shanghai, Cristal Budapest, Kongresowa.

W swojej pracy był zawsze sumienny i profesjonalny. Niejednokrotnie proszony do obslugi bankietów najwyższej rangi włącznie z bankietami władz państwowych. Służył wzorowym przykładem. Dziś, jako Honorowy Członek Stowarzyszenia Kelnerów Polskich, służy nam cenną radą dzieląc się historią, wiedzą i doświadczeniem.

 

Zmarł w styczniu 2021 roku. Jego wiedza i doświadczenia w zawodzie kelnera były dla nas bezcenne, a postawa w czasie długoletniej pracy w zawodzie była przykładem i wzorem dla następnych pokoleń.

Marek Martynowicz region lubelski

Kelner zmianowy w restauracji Winestone w hotelu Mercure Lublin Centrum

Wykształcenie wyższe o kierunku: Turystyka i Rekreacja, specjalizacja: Hotelarstwo i Gastronomia,

Ukończone kursy: barmańskie oraz baristyczne I i II st.,

Uczestnik mistrzostw baristów grupy Orbis

Paweł Waleniak

Wykształcenie średnie-techniczne,

Kilkunastoletnie doświadczenie w gastronomii,

Dwu letni staż pracy w Restauracji Artystycznej Hades w Lublinie,

Ośmioletni staż pracy w Hotelu Europa****w Lublinie,

Czteroletnia współpraca z Dworem Anna,

Prywatnie miłośnik wycieczek górskich.

Tomasz Płaczaszek

Technik Kelner, praktyki zawodowe odbył w Niemczech,

Pracował w wielogwiazdkowych hotelach w całej Polsce,

Ukończone liczne kursy barmańskie, baristyczne, sommelierskie, menadżerskie,

Miłośnik sportu, m.in. jazdy konnej.

Andrzej Napiórkowski

Technolog żywienia i psycholog sprzedaży 

Kilkunastoletnie doświadczenie w gastronomii,

9 lat doświadczenia w zarządzaniu restauracjami w kraju i zagranicą, 

Nauczyciel przedmiotów zawodowych w technikum gastronomicznym,

Ukończone szkolenia barmańskie i baristyczne

- Kontakt -

Zarząd

Przedstawiciele regionalni

Michał Chabior - Prezes
e-mail:  michal.chabior@stkp.pl
tel. 501 116 608

Marek Martynowicz - region lubelski
e-mail: marek.martynowicz@stkp.pl
t
el. 505 949 036

Anna Łubnicka-Skurak- Skarbnik
e-mail:  anna.lubnicka@stkp.pl
tel. 500 446 975