- STOWARZYSZENIE KELNERÓW POLSKICH -

- List od V-ce Prezesa SKP -

Szanowni Państwo,

za chwilę upłynie kolejny rok działalności naszego Stowarzyszenia. Zawsze staramy się tworzyć spójny kolektyw, w którym to, działający ludzie są profesjonalnymi kelnerami, pasjonatami swojej pracy. Każdy z Nas jest czynny zawodowo i nieustannie stara się wykonywać rzetelnie swoje obowiązki pamiętając, że zawsze działamy tak, by usatysfakcjonować odwiedzającego lokal gościa. Podkreślam to, gdyż z naszych obserwacji jak również z opinii gości wynika, że poziom świadczonych usług kelnerskich jest wciąż daleki od doskonałości. Wszyscy na tym niestety cierpią; goście, który zniesmaczeni i zawiedzeni opuszczają restaurację, właściciele, dyrektorzy lokali, którzy biją głowa w mur i zastanawiają się dlaczego tak mało gości odwiedza ich lokal i dlaczego słyszą na temat swojego obiektu negatywne komentarze i wreszcie kelnerzy mający świadomość swojej niewiedzy, pozbawieni entuzjazmu w pracy ale jednocześnie narzekający na trudnych gości i brak napiwków. Jak można uniknąć takiej sytuacji ? Odpowiedzi jest wiele i można wiele na ten temat powiedzieć. Najważniejsze jednak jest to, aby ludzie pracujący w lokalach gastronomicznych byli w pełni przygotowani pod kątem posiadanej wiedzy z zakresu obsługi konsumenta oraz odpowiedniego spojrzenia na dzisiejszego gościa. Może to nastąpić tylko wtedy, gdy załoga lokalu jest profesjonalnie przeszkolona. Osoby, które zamierzają wykonywać zawód kelnera, już w szkole oprócz zajęć teoretycznych powinny uczestniczyć w obowiązkowych praktykach w renomowanych zakładach gastronomicznych. Daje to szansę, na to by absolwenci takich szkół mieli większą szansę na znalezienie dobrej pracy. 

Jak Państwo wiecie, w nawiązaniu do powyższych uwag, od 2012 roku kiedy to w Lubartowie na Lubelszczyźnie odbyły się pierwsze Mistrzostwa Kelnerów, staramy się jako Stowarzyszenie pielęgnować tradycję organizacji takich imprez dla uczniów i dla pracujących kelnerów. Kolejne lata poświęciliśmy na zdobywanie kontaktów oraz współpracę ze szkołami głównie na Mazowszu, Lubelszczyźnie i Śląsku aby wspólnie działać na rzecz podnoszenia kwalifikacji zawodowych wśród młodych kelnerów. 

Chciałbym przekazać Państwu, tym, którzy odwiedzają naszą stronę oraz będą to robić w przyszłości, że warto jest inwestować w szkolenia absolwentów szkół kelnerskich oraz osób, które stawiają pierwsze kroki w zawodzie kelnera.

My, jako Stowarzyszenie uważamy, że osoby odwiedzające restauracje ( zakłady gastronomiczne ) powinny odnaleźć tam przyjemność, bezpieczeństwo, spokój, miłą atmosferę. Jesteśmy w stanie pomóc, aby powyższa sytuacja miała miejsce, tym wszystkim, którzy chcieliby aby gość w osobie kelnera widział same pozytywy i aby dzięki temu wyrażał chęć powrotu do swojego ulubionego miejsca. 

 

Jeśli macie Państwo jakiekolwiek refleksje związane z powyższym tekstem, proszę nie wahać się kontaktować mailowo lub telefonicznie. 

 
Serdecznie Państwa pozdrawiam,
 
Z poważaniem
V-ce Prezes
Bernard Sitarski