- STOWARZYSZENIE KELNERÓW POLSKICH -

- III Międzynarodowe Mistrzostwa Gastronomiczne Młodych Kucharzy I Kelnerów -

III Międzynarodowe Mistrzostwa Gastronomiczne Młodych Kucharzy I Kelnerów
" Wiosenne inspiracje z indykiem"
" Kelner - doradca kulinarny"

 

29 maja 2018r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach odbył się I etap konkursu kulinarnego ( przygotowanie 3 porcji potrawy głównej - z indyka przez dwuosobowe zespoły kucharzy. Komisja oceniła: zgodność z tematyką konkursu, dobór składników, smak potrawy, wygląd i estetykę, prawidłowe zastosowanie technik kulinarnych oraz przygotowanie i higienę pracy.

Nad prawidłowością przebiegu konkursu kulinarnego czuwało jury w składzie: 

Przewodniczący Jury - Łukasz Gamoń, szef kuchni Restauracji" Taaka Ryba" w Suminie
Członek Jury - Elżbieta Nowrot, szef kuchni Restauracji " Platinum" w Rydułtowach
Członek Jury - Michał Florczak, Restauracja " InoWino"
Członek Jury - Krzysztof Firut, absolwent ZSP nr 2 w Rydułtowach

 

Etap II konkursu odbył się w Restauracji " Platinum" w Rydułtowach. Trzy dwuosobowe zespoły kucharzy, które uzyskały najwyższą ilość punktów w etapie I miały za zadanie otwarcie " skrzyni niespodzianki" i przygotowanie 3 porcji potraw z wykorzystaniem minimum 3 surowców dostępnych w skrzyni. Podczas przygotowywania potraw odbyły się  trzy indywidualne konkurencje kelnerów, obejmujące: serwis napoi gazowanych, zmianę obrusu w obecności gościa oraz otwarcie wina w obecności gościa. Prawidłowy przebieg konkursu kelnerskiego oceniało Jury w składzie:

Przewodniczący Jury - Piotr Borecki, v-ce prezes Stowarzyszenia Kelnerów Polskich
Członek Jury - Dariusz Brudny, członek Stowarzyszenia Kelnerów Polskich
Członek Jury - Łukasz Franczyk, Kierownik Gastronomii Q Hotel z Katowic
Członek Jury - Michał Stencel - profesjonalne usługi kelnerskie

W trakcie obrad jury miał miejsce pokaz flambirowania z udziałem przedstawiciela Stowarzyszenia Kelnerów Polskich.

 

Laureaci konkursu kulinarnego: " Wiosenne inspiracje z indykiem" zajęli następujące miejsca:

I miejsce - Karolina Bogacz i Beata Glinka  ( Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. ; opiekun: Judyta Lamża)
II miejsce - Kristýna Bolfová i Veronika Hanzelková (Střední škola gastronomie, oděvnictvi a služeb, Frýdek - Mistek, přispěvková organizace ; opiekun: Jan Kaloč)
III miejsce - Nikola Glenc i Dawid Franiczek ( ZSP nr 2 w Rydułtowach; opiekun: Alicja Pawliczek)

Zwycięzcy konkursu kelnerskiego: " Kelner - doradca kulinarny":

I miejsce: Patryk Pokorski ( Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących im. Stefana Żeromskiego w Częstochowie; opiekun: Krzysztof Przysuszyński)
II miejsce: Radka Bachorková (Střední škola gastronomie, oděvnictvi a služeb, Frýdek - Mistek, přispěvková organizace ; opiekun: Jan Kaloč)
III miejsce: Justyna Czorny ( ZSP nr 2 Rydułtowy; opiekun: Iwona Wrożyna)

 

Celem konkursu zgodnie z postanowieniami regulaminu III Międzynarodowych Mistrzostw Gastronomicznych Młodych Kucharzy i Kelnerów było:

- promowanie zawodów gastronomicznych w naszym regionie,
- podwyższenie standardów pracy w gastronomii,
- kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy gastronomicznej,
- promocja i prezentacja technik oraz sposobów obsługi kelnerskiej,
- wymiana informacji i doświadczeń między uczestnikami konkursu.

Konkurs zorganizowano przy wsparciu i pomocy merytorycznej Stowarzyszenia Kelnerów Polskich, Stowarzyszenia Sommelierów Polskich i firmy szkoleniowej Piotr Borecki " B&K".

Koordynatorami Konkursu z ramienia Organizatora byli: Piotr Borecki, Alicja Pawliczek oraz Małgorzata Warzecha - Staniczek.

Organizatorzy Mistrzostw: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach, Stowarzyszenie Kelnerów Polskich oraz Stowarzyszenie " Obywatelska 30" dziękują wszystkim sponsorom, którzy wsparli zorganizowanie konkursu poprzez ufundowanie nagród, zakup produktów oraz promocję Mistrzostw:

 

Piotrowi Boreckiemu - firma szkoleniowa " B&K"
Halinie Skupień -właścicielom Restauracji PLATINUM w Rydułtowach,
Andrzejowi Wyciskowi - prezesowi " Ciepłowni Rydułtowy"
Mariuszowi Ganita - prezesowi Spółdzielni " Orłowiec"
Markowi Kapuśniakowi - "Makro Cash and Carry"
Piotrowi Rogali - managerowi "Weindich Centrum Kulinarne" z Chorzowa
Jackowi Wójcikowi - regionalnemu dyrektorowi sprzedaży " Richmont"
Zbigniewowi Świątkowi - dyrektorowi Segmentu HoReCa " Partner center/wine direct"
Arkadiuszowi Tomaszewskiemu - prezesowi spółki " Miasteczko Twinpigs Westernowy Park Rozrywki"
Przemysławowi Śliwka - " Tommy Caffe"
Damianowi Grzonka - właścicielowi "Hotelu Amadeus" w Wodzisławiu Śl.
Mariuszowi Pietryka - " Monin"

Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć na stronie tuwodzislaw.pl